Waarom zijn er geen krabpalen in de suites?

Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Ze laten hierbij een signaal achter voor zichzelf en andere katten, zodat hun leefgebied herkenbaar wordt. Men noemt dit ook wel territoriale communicatie.

Een kat krabt dus om zich te oriënteren. Hij bakent zijn looproute af door zijn nagels in voorwerpen te zetten. Hiermee doet hij twee dingen: Hij laat een visuele krabmarkering na (hij gaat het voorwerp letterlijk zichtbaar stuk maken) en hij laat een feromoon achter (het zogenaamde pootjesferomoon). Dit zijn een soort geurstofjes die katten zelf aanmaken in hun voetzooltjes en die achtergelaten worden tijdens het krabben. Ze worden op dezelfde manier herkent door alle katten. Te gelijk met het plaatsen van deze krabmarkeringen zal een kat zijn oude nagelhoesjes verwijderen zodat de nieuwe, scherpe nagel tevoorschijn komt.

Andere redenen voor krabben, zijn het verwerken van spanning en het kwijtraken van (speelse) energie. Spanningen kunnen optreden door conflictsituaties met soortgenoten, maar ook als een kat gefrustreerd raakt bijvoorbeeld omdat de deur naar buiten dicht is. In dit soort gevallen is het krabben een manier om stress te verminderen. Ook erg speelse en frivole katten gebruiken het krabben om even hun overload aan energie kwijt te raken, om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken.

Omdat deze geuren dan achterblijven op de krabmeubels en om stress te vermijden heb ik gekozen om te werken met een krabkarton. Deze kartonnen krabplankjes zijn in elke suite aanwezig en gaan na het verblijf mee naar huis. Zo zal elke kat verblijven in een stressvrije suite verblijven. 

 

Heeft jouw kat thuis een favoriete krabplaats (bv een kleine krabpaal, matje, krabplankje,...)? Dan mag je deze uiteraard meenemen tijdens haar verblijf. Zo heeft jouw kat haar geur mee tijdens haar vakantie en dit werkt stressreducerend.


«   »