Enkele veelgestelde vragen

Wat zijn de algemene voorwaarden van het kattenhotel?

Wat neem ik mee als mijn kat bij jullie op vakantie komt?

Deze zaken dienen in het koffertje van jouw kat te zitten: 

  • Vaccinatieboekje: jouw kat is in orde met alle vaccinaties (kattenziekte, niesziekte en leucose) en haar boekje blijft in de suite tijdens haar verblijf.
  • Bewijsje van ontvlooiing, ontworming: jouw kat is ontwormd om de 3 maanden en ontvlooid enkele dagen voor de vakantie.
  • Eten: brokjes en/of natte voeding (voorzie voldoende, sommige katjes eten meer als ze op vakantie zijn)
  • Reismand, deze laat je ook achter in de suite tijdens het verblijf.

Indien nodig:

  • Medicatie: vermeld duidelijk de dosering op de doosjes en in de online dierenfiche.
  • Snoepjes
  • Speelgoedje, dekentje: sommige katjes gaan zich sneller op hun gemak voelen in een nieuwe omgeving als ze iets bij hun hebben waar een vertrouwde geur op zit.

Hoe verloopt een dag in het kattenhotel?

Ontvangst:

De vakantie van jouw kat begint met het binnenbrengen. Dit gebeurt steeds op een rustige manier en hier wordt voldoende tijd voor uitgetrokken. Eerst starten we met het administratieve gedeelte (contract, betaling, gegevens overlopen). Ik stel dan ook zoveel mogelijk vragen over jouw kat om die al wat te leren kennen. Zo kan ik nadien beter en sneller contact leggen. 

Daarna worden alle spulletjes die jullie mee hebben geïnstalleerd in de suite.

Als laatste mag je, als baasje, jouw kat in de suite laten. Je krijgt dan even de tijd om afscheid te nemen en jouw kat zich rustig te laten installeren. 

Ik doe dit bewust op het gemak omdat deze start zeer belangrijk is voor jouw kat. Zo zijn ze rustiger en ervaren ze minder stress.


Tijdens het verblijf:

De eerste uurtjes laat ik je kat rustig de suite verkennen. Hierbij wordt ze via de camera in het oog gehouden. De eerste ochtenden kijk ik altijd op de camera hoe de nacht verlopen is. Heeft ze veel rond gelopen? Was ze op haar gemak? Heeft ze gegeten, gedronken?...

4 keer per dag doe ik mijn ronde in het kattenhotel:

  • In de ochtend worden alle kattenbakken zuiver gemaakt, krijgen de katjes proper water en eten. De kattenluikjes worden opengezet zodat de katjes in de suites met buitenren dan ook naar buiten kunnen gaan. De radio gaat aan. De suites worden proper gemaakt. Om stress te vermijden, gebruiken we hierbij een borstel en geen stofzuiger. Daarna krijgen alle katjes nog aandacht of wordt ermee gespeeld, naargelang waar het katje behoefte aan heeft.
  • Op de middag liggen de meeste katjes te slapen en is het redelijk rustig in het kattenhotel. Ik doe dan ook even mijn ronde en ga terug bij alle katjes langs: aandacht geven, knuffelen, spelen, eventueel eten geven.
  • In de late namiddag beginnen de katjes wat actiever te worden. Dan doe ik terug mijn ronde en worden de kattenbakken uitgeschept, krijgen de katjes vers water en eten, krijgen ze terug wat knuffeltjes of wordt ermee gespeeld. Uiteraard weer naargelang waar de kat behoefte aan heeft.
  • Voor het slapen gaan, ga ik nog even checken bij de katjes of alles ok is. Heeft iedereen nog voldoende eten en is de kattenbak proper? Dan gaan ook de kattenluikjes dicht zodat de katjes 's nachts veilig binnen zitten. En de radio en lichten gaat uit. Tijd om te gaan slapen 😴( of voor sommige katjes tijd om de boel op stelten te zetten 😹).

Updates:

De eerste dagen krijgen jullie dagelijks een berichtje via whatsapp zodat jullie weten hoe het gaat met jullie lieveling. Als alles goed en vlot verloopt, krijg je 2 à 3 keer per week een update. Zijn jullie ongerust? Stuur gerust een berichtje en ik antwoord zo snel mogelijk.

 

Elke kat wordt heel goed opgevolgd, zowel medisch als qua gedrag zodat we zo goed mogelijk kunnen inspelen op haar.

Bij alles wat we doen, wordt rekening gehouden met het karakter van jouw kat. We zullen steeds haar grenzen respecteren en zo zal het verblijf zonder stress kunnen verlopen.

Waarom neem ik het voer van mijn kat best zelf mee?

Ik vind het beter dat katjes hun eigen voer eten. Dit om verschillende redenen:

  • het vermijden van problemen met de spijsvertering;
  • sommige katjes hebben allergieën of speciaal voer nodig omwille van medische redenen;
  • stress: jouw katje verhuist van omgeving als die op kattenhotel komt, dit is dan niet het moment om van voer te veranderen;
  • katjes kunnen ook heel kieskeurig zijn en eten niet graag andere brokjes.

Het is vrij wel onmogelijk om alle soorten kattenvoer in huis te hebben, daarom vraag ik mijn klanten het eten mee te nemen.

Welke vaccinaties zijn verplicht?

Zorg dat je kat in orde is met zijn/haar jaarlijkse inentingen. Zonder de jaarlijkse inentingen kan je kat niet blijven logeren! 

Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar dit is ook ter bescherming van jouw kat en de andere katjes die hier op vakantie komen.


Jouw kat moet minimum 2 weken voor zijn/haar verblijf ingeënt zijn tegen kattenziekte, niesziekte en Leucose. Deze vaccinaties moeten geldig zijn tijdens de volledige vakantie. 
Zijn de jaarlijkse inentingen niet in orde en moeten we hiervoor met jouw kat naar de dierenarts, dan worden de dierenartskosten verrekend aan de klant.

Bij het brengen van uw kat is het van belang dat u het inentingenboekje bij u heeft, dit boekje blijft steeds in de suite van jouw kat tijdens het verblijf. Zonder boekje mogen wij jouw kat niet aanvaarden.

Mocht het zo zijn dat uw kat niet aan het bovenstaande voldoet, dan kunnen wij uw kat niet aanvaarden en zal de besproken periode dat uw kat bij ons zou logeren moeten worden betaald.


Omdat het voor veel baasjes niet duidelijk zijn welke vaccinaties nodig zijn in een kattenhotel heb ik hieronder even een overzichtje gemaakt ter verduidelijking:

  • Kattenziekte: panleucopenie (typhus)
  • Niesziekte: rhinotracheitis (coryza)
  • Leucose (Katjes die thuis enkel binnen verblijven, zijn meestal niet gevaccineerd tegen Leucose. Toch is dit echter verplicht in een kattenhotel.)

Je kat dient in orde te zijn met haar primaire vaccinaties, dat betekent:

  • Eerste vaccinatie + booster 3 weken later + herhalingsvaccin 1 jaar later. 
  • Vervolgens jaarlijks een herhalingsvaccin voor Niesziekte en Kattenziekte en na 3 jaar voor bepaalde Leucose-vaccins.

Werden de de primaire vaccins niet correct gegeven of werd jouw kat enkele jaren niet meer gevaccineerd?
Dan moet er een standaardvaccinatie en booster worden gegeven vooraleer de kat kan worden aanvaard op hotel, dwz. een vaccinatie en booster 3 weken later.

 

Bij elke reservatie vraag ik een foto door te sturen van het vaccinatieboekje. Zo check ik voor jullie even of alles correct gegeven werd.


Wil je graag zelf nagaan of alles in orde is? Hieronder vind je een overzicht van mogelijke vaccins en dan kan je die vergelijken met de stickers in het het vaccinatieboekje van je kat. Naast die stickers staat steeds een datum vermeld wanneer die is toegediend en meestal ook de datum tot wanneer de vaccinaties gelden.

Op de stickers worden enkele afkortingen gebruikt deze staan voor:

  • R: rhinotracheïtis (verplicht)
  • C: calicivirus 
  • P: panleucopenie (verplicht)
  • FeLV: leucose (verplicht)
  • CH: chlamydia 


Vaccins met bescherming tegen alle drie vereiste ziekteverwekkers: (jaarlijks herhalen)

  • Fevaxyn pentofel 
  • Purevax RCP Felv 
  • Purevax RCPch Felv
  • Leucofeligen FELV/RCP 


Vaccins die enkel tegen kattenziekte en niesziekte beschermen: (jaarlijks herhalen)

  • Nobivac tricat trio 
  • Purevax RCPch
  • Purevax RCP (het nieuwe vaccin is 3 jaar geldig)
  • Versifel Cvr 
  • Versifel Cvr-c
  • Feligen RCP
  • Fevaxyn quadrifel 


Vereist aanvullend vaccin voor bescherming tegen leucose met: 

  • Purevax Felv (jaarlijks herhalen)
  • Leucogen (2 x vaccineren, herhalen na een jaar en nadien om de drie jaar)
  • Leucocell 2 (jaarlijks herhalen)
  • Versifel FeLV (2 x vaccineren, herhalen na een jaar en nadien om de drie jaar)

Parasietenbestrijding

Ontvlooien

Elke kat moet kort voor het verblijf ontvlooid zijn. Ik raad aan om dit enkele dagen voor het verblijf reeds te doen om stress te reduceren.
Bewaar de verpakking of vraag een bewijs aan je dierenarts. Zo weet ik wat je juist gegeven hebt.
Indien jouw kat niet ontvlooid werd, zal dit gebeuren in het kattenhotel bij aankomst. Hiervoor wordt een supplement aangerekend van 15 euro indien Cattelientje zelf voor het product zorgt.

 

Ontwormen

Je kat dient om de drie maand ontwormd te worden. Graag ook een bewijs hiervan meebrengen dat de ontworming voor het verblijf in orde werd gebracht (verpakking of bewijs van je dierenarts). 

Waarom moet mijn kat ontvlooit en ontwormd worden?
Dit is zowel ter bescherming van jouw kat als van de andere katjes die in het hotel verblijven.

Kan mijn kat een volledig vachtverzorgingsbeurt krijgen tijdens het verblijf?

Dat kan zeker!

Ik ben ook een gediplomeerd trimster en verzorg reeds 16 jaar de vacht van katten.

De verzorging is op voorwaarde dat de kat het toelaat en het stresslevel niet te hoog is. Indien dit niet lukt, kan de verzorging plaats vinden bij het brengen of ophalen van de kat. 

Katten die regelmatig terugkomen, wennen sneller aan hun verblijf, waarbij de kans ook groter is dat ze het ok vinden.

Beperkte en preventieve vachtzorg zit inbegrepen in de prijs. Dit houdt in: een snelle borstel- en of kambeurt zonder verwijderen van klitten. Nogmaals, dit gebeurt enkel wanneer de kat het ok vindt. Ik wil jouw kat geen extra stress bezorgen.  

Indien de volledige pels moet worden gecontroleerd met de kam (bij hele dichte of langharige vacht), heeft de vacht meerdere klitten of is deze zelfs vervilt, dan is het nodig om een uitgebreide vachtverzorging bij te boeken en dit aan de tarieven van het trimsalon.

Het voordeel van vachtzorg in het hotel kan zijn, dat ik dit geleidelijk kan aanpakken en verspreiden over meerdere dagen. Zo kan ik iedere dag een klein stukje doen, wanneer een grote trimbeurt ineens te veel zou zijn voor de kat. Op deze manier zorgt die extra manipulatie ook voor minder stress en een gelukkigere kat!

Komt mijn kat in contact met andere katten?

Neen.

Een kat is een solitair dier en vindt andere, vreemde katten meestal niet zo leuk. Dit kan dan veel stress betekenen voor jouw kat.

Daarom heb ik mijn kattenhotel zo ingericht zodat er geen contact is tussen de katten onderling en dat de katten elkaar zelfs niet kunnen zien.

Hebben de katten naast hun suite nog een gemeenschappelijke ruimte?

Neen, ik heb er bewust voor gekozen om de poezen geen gemeenschappelijke speelruimte te geven en dit zowel voor het vermijden van overdracht van eventuele ziektes via krabpalen, kattenbakken of etensbakjes alsook voor het vermijden van de vreemde geuren van de andere katten. Dit betekent ook dat een afzonderlijk gebruik van gemeenschappelijke ruimtes risico zou inhouden en dat het niet werd ingericht in het belang van de katten.

Al deze geuren van andere katten kunnen ook stress bezorgen bij jouw kat.
Hebben de katten dan niet te weinig beweegruimte? Neen hoor. Doordat de suite ingedeeld is in verschillende niveaus, de buitenruimte bij sommige verblijven en de grootte van de kamers hebben de katjes steeds voldoende beweging en genoeg om te ondernemen. Er wordt ook op de noden van de katjes ingespeeld. Bij de speelsere katjes wordt er extra speelgoed voorzien en speelsessies, bij de aanhankelijke katjes worden er dan weer extra knuffelmomenten en zelfs schootmomenten ingepland zodat deze katjes ook hun uitklaatklep hebben. 

Waarom zijn er geen krabpalen in de suites?

Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Ze laten hierbij een signaal achter voor zichzelf en andere katten, zodat hun leefgebied herkenbaar wordt. Men noemt dit ook wel territoriale communicatie.

Een kat krabt dus om zich te oriënteren. Hij bakent zijn looproute af door zijn nagels in voorwerpen te zetten. Hiermee doet hij twee dingen: Hij laat een visuele krabmarkering na (hij gaat het voorwerp letterlijk zichtbaar stuk maken) en hij laat een feromoon achter (het zogenaamde pootjesferomoon). Dit zijn een soort geurstofjes die katten zelf aanmaken in hun voetzooltjes en die achtergelaten worden tijdens het krabben. Ze worden op dezelfde manier herkent door alle katten. Te gelijk met het plaatsen van deze krabmarkeringen zal een kat zijn oude nagelhoesjes verwijderen zodat de nieuwe, scherpe nagel tevoorschijn komt.

Andere redenen voor krabben, zijn het verwerken van spanning en het kwijtraken van (speelse) energie. Spanningen kunnen optreden door conflictsituaties met soortgenoten, maar ook als een kat gefrustreerd raakt bijvoorbeeld omdat de deur naar buiten dicht is. In dit soort gevallen is het krabben een manier om stress te verminderen. Ook erg speelse en frivole katten gebruiken het krabben om even hun overload aan energie kwijt te raken, om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken.

Omdat deze geuren dan achterblijven op de krabmeubels en om stress te vermijden heb ik gekozen om te werken met een krabkarton. Deze kartonnen krabplankjes zijn in elke suite aanwezig en gaan na het verblijf mee naar huis. Zo zal elke kat verblijven in een stressvrije suite verblijven. 

Heeft jouw kat thuis een favoriete krabplaats (bv een kleine krabpaal, matje, krabplankje,...)? Dan mag je deze uiteraard meenemen tijdens haar verblijf. Zo heeft jouw kat haar geur mee tijdens haar vakantie en dit werkt stressreducerend.